Premium Nutrition

Makes Superior Horses

Ilkka Korpi

Jag har förr varit tränare på Ypäjäs hästinstitut i cirka 10 år. Vi tränar hästarna normalt, så att eleverna lär sig att handskas med hästarna på ett professionellt sätt. Hästinstitutets egna hästar har också vunnit några stora tävlingar. Jag har även drivit mitt eget stall, Blue White Brothers, med mina bröder Pekka och Heikki i snart 40 år, sedan 1983. Blue White Brothers var Finlands största stall på 80-talet.

Utomlands har jag varit tränare på bland annat Ucci Riccitelli stallet i Rom, Italien. Senast coachade jag i Sverige på Journey Stable stallet under drygt ett år, tills jag skadade min hand. Jag var tvungen att ta en paus i drygt ett år, men jag började arbeta igen på min bror Pekkas stall år 2020.

Rim Bay Fleur och Ilkka Korpi. Fotograf: Iita-Maria Ahtiainen.
Rim Bay Fleur och Ilkka Korpi. Fotograf: Iita-Maria Ahtiainen

En av min största minnesvärda framgång har varit vinsten i Finlands prestigefyllda Ravikuninkuus tävling år 1986. Några stora vinster har även kommit från Norge och från Italien. Förstås har alla seger från 4-åriga varmblodiga Derby-start även varit fina framgångar.

Man far Aku sa alltid till mig: "Människor och hästar bör respekteras. När en häst går förbi, lyfter man på hatten". Jag har lärt mig massor av Aku och min bror Pekka. För att berömma någon annan än min egen släkt, kan jag säga att Jorma Kontio har gett enormt mycket till branschen.

Magproblem är tyvärr vanliga hos hästar, speciellt under stressiga situationer

Alla hästar ska få må bra! Ofta kan det hända att vi underskattar arbets- eller hobbyhästars näringsbehov. Man ser snabbt på hästens allmänna utseende, på pälsen och på avföringen om allt inte står rätt till. Vid behov tar vi ett blodprov eller ett träckprov när vi misstänker någon näringsbrist eller annat besvär.

Magen är hästens motor ‒ om den inte funkar, funkar inget annat heller. Magen och tarmarna måste hållas i skick även efter trav och prestanda för kontinuitet. Tidigare hade en av hästarna ofta diarré och avföringen luktade väldigt illa. Jag matade Hoofs Vizyme-kompletteringsfoder i två veckor, och kvaliteten på hästens avföring blev betydligt bättre. En häst som vanligtvis är så lugn, fick nu mycket mer energi. Det var roligt att se hur mycket gladare hästen blev. Bra produkt!

Ofta borde man satsa mycket mer på fölens utfodring. Redan från ung ålder ska man ta hand om att fölen får all nödvändig näring. Speciellt under senhösten kan man se melankoliska föl när betesmarkerna är i dåligt skick. Åt föl har jag gett Calphovit-kosttillskottet. Fölen blev mer energiska och verkade må bättre. En 2-årig hingst brukar vara väldigt kräsen inför allt nytt, men även den åt av det.

Vi har även matat hästarna med Hoofs E-vitamin, som även innehåller selen. En häst behövde några dagar för att bli van vid den nya smaken, tills den smakade bra även för honom. Hoofs elektrolyter har blivit uppätna utan problem och det verkar ha en effektiv påverkan också, eftersom hästarna började svettas så snabbt.

Efter traven är B-vitamin viktigt för återhämtningen. Av dessa Hoofs aminosyra- och multivitaminprodukter använder vi Vimix Plus, Vimeperos, Equi-Force och Equi-Haemolyn i flytande form. De verkar vara effektiva produkter, eftersom takten har ökat märkvärt.

Jiisee och Ilkka Korpi. Fotograf: Iita-Maria Ahtiainen.
Jiisee och Ilkka Korpi. Fotograf: Iita-Maria Ahtiainen

Jag gillar Hoofs produkter eftersom man kan se effekten så snabbt. Vi har använt Hoofs kosttillskott sedan år 2020 och hästarna verkar gilla dem. Produkterna håller länge eftersom portionsstorlekarna är mindre än vanligt.

Under åren har hästarna blivit mycket bättre och aveln har utvecklats

En välbyggd häst från en bra familj tar dig långt. Hästen måste tränas mycket och viktigast av allt ‒ hållas frisk. En häst med bra grund är även mycket lättare att coacha. Att vara lugn och tålmodig är viktiga egenskaper när man börjar träna ett föl. Man måste också vara noga med att inte köra ett ungt föl till utmattning. Tävlingarna är dock så hårda nuförtiden, att man måste träna mycket före starten.

Träningsmetoderna är relativt samma med många hästar. Vi kör ett par dagar lugnare jogging och ett par dagar snabbare takt. Sättet att träna hästar har nog ändrats mycket under åren. Förr körde man mycket jogging, men nuförtiden har intervallträningen tydligt ökat. I Sverige gör man i genomsnitt två intervallträningar i veckan. Idag kör man inte lika hårt som tidigare, men fokuserar mer på tävlingsliknande träning. Hästarna hålls även mer utomhus nuförtiden.

I Sverige och i Italien finns det många träningsinstitut och fler träningsformer än det erbjuds i Finland. På många institutioner kan man köra på hårt eller mjukt underlag, samt i vatten. Takten är långsammare när man tränar på mjuk sand. Då ökar motståndet och hästen måste jobba hårdare.

Ilkka Korpi, finsk travinstruktör och tränare

Helmin Hermanni och Ilkka Korpi. Fotograf: Iita-Maria Ahtiainen.
Helmin Hermanni och Ilkka Korpi. Fotograf: Iita-Maria Ahtiainen

Fråga och håll kontakten.

Tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor – vi hjälper gärna till. Lämna din e-postadress för att se bakom kulisserna och få tillgång till kampanjer och nya produkter.

Kontakta oss