Premium Nutrition

Makes Superior Horses

Ilona Mäkinen

Hästar betyder mycket för Ilona Mäkinen ‒ det är en livsstil. I över 25-års tid har hästarna styrt familjens vardag. Livet kretsar kring hästarna, i både lycka och sorg.

Vi har haft tiotals hästar i stallet genom åren och för tillfället har vi 15. Alla av hästarna är travhästar, varvar största delen är tävlingshästar under träning och två dräktiga avelsston. Dagarna kretsar helt kring hästarna. Hästarna blir väl omhändertagna hemma, så att de kan prestera så bra som möjligt under träningar och tävlingar. Att träna och ta hand om hästar är ett slags problemlösande. Sporthästar har ofta något besvär som vi människor försöker lösa, för att nå bästa möjliga resultat.

Min son Esa och Sämpylä
Min son Esa och Sämpylä
Graceful Swamp och Ilona Mäkinen
Graceful Swamp och Ilona Mäkinen
Man kan tänka sig hästen som ett slags batteri. Jag strävar till att ladda batteriet med mycket positiv omsorg och naturligtvis kompletteringsfoder, och samtidigt få ut all negativ laddning ur batteriet, som stress, magproblem och muskelkramper

Under de senaste sex åren har stallets hästar sprungit in över en miljon euro på travbanorna. Som stallets överlägsna stjärna lös Derby-vinnaren Graceful Swamp, som dominerade nästan alla åldersklasser. Graceful Swamp, bättre känd som Sämpylä, har över 29 vinster i 36 tävlingar och har vunnit över 400 000 euro. Andra stora framgångar genom åren har varit t.ex. Global Option, med 32 vinster och ett rekord på 11,6aly, Classic St Pat, med 31 vinster och ett rekord på 11,1aly, samt den topp-släktade Demi De Veluwe, med ett starkt rekord på 11,7a/2100m. Demi har redan fyra föl, vi väntar med spänning på kommande travår. Vi har även en finlandshäst, 3-årig sirpori-släktad Itte Juokales, som känns som en mycket begåvad nybörjare.

Genom åren har hemligheten för stallets framgång varit till stor del den, att hästarna har hållits i gott skick och friska genom hela säsongen. Som tillägg till travhästarnas normala kost, som hö, havre och helfoder, kompletteras kosten med olika tillskott och näring. Ibland har vi pauser för att bibehålla effekten och för att låta hästens kropp rena sig.

E-, B-, D- och C-vitaminer är de viktigaste
Demi de Veluwe och sommarfölet Dodii (2019)
Demi de Veluwe och sommarfölet Dodii (2019)

Hästen är till sin natur ett flyktdjur. Det tar bara fem minuter för fölet att stå upp efter förlossningen, och ytterligare fem minuter tills den redan springer. Ju mer hästen förbrukar och tränar, desto viktigare är helheten av behovet av näring, muskelvård och vila ‒ precis som hos en människa. Det är också viktigt att tänka på fördelningen av utfodringen samt att använda rätt kompletteringsfoder före och efter en ansträngning, under någon sjukdom eller under återhämtning.

Ilona Mäkinen matar Graceful Swamp. Fotograf: Erkki Kivistö
Ilona Mäkinen matar Graceful Swamp. Fotograf: Erkki Kivistö

Vi ger E-vitamin till de muskulösa sporthästarna året runt, med ett ökat intag under vintern när hästarna inte betar. B-vitaminer är jätteviktiga för tävlingshästar, vilket vi ger regelbundet i effektiv mängd. Vi ökar intaget av aminosyror och B-vitaminer när tävlingarna börjar närma sig. Jag har matat bland annat de här Vimix Plus och Vimeperos produkterna, som innehåller en högre halt B-vitaminer än vanligt. De är bra produkter för startperioden och återhämtningen. Under vinterperioden tillägger vi D- och C-vitaminer i kurer; ett par veckor vitaminer och en vecka paus. På hösten behövs C-vitamin för att förstärka immunförsvaret.

Jag har tidigare använt en liknande produkt som Equi-Haemolyn för att förbättra immunförsvaret och blodvärden, men Hoofs produkt tycks ha högre tillsatskoncentrat och är dessutom flera tio euro förmånligare. Den har varit effektiv och har smakat bra åt hästarna.

Genom åren har betydelsen av tävlingshästens mage och tarmsystemets välmående betonats mer. Nu läggs det mer uppmärksamhet och kosttillskott på det. När magen och tarmarna är i bra skick ser hästen frisk ut både på insidan och utsidan, samt prestationsförmågan ökar. Jag har använt Hoofs Vizyme speciellt när hästarna har haft magbesvär eller före transporter. Det har varit roligt att se att hästarna inte alls stressar efter det. Vi har gett Calphovit tilläggsfoder särskilt åt fölen ‒ det har smakat riktigt bra och man behöver inte ge lika mycket av det som man skulle behöva med andra produkter.

Vårt stall har använt Hoofs produkter sedan början av år 2020, tillsammans med andra produkter. Det verkar som om dessa tillskott är mycket effektiva. Små portioner räcker bra, eftersom de har lyckats packa in så mycket bra tillsatser i produkterna. Produkterna är prisvärdiga och högkvalitativa. För tävlingshästar är det en fördel att Hoofs produkter inte har någon karenstid. Produkterna doftar gott, och smakar tydligen bra också, eftersom det alltid blir uppätet.

Jag kan varmt rekommendera Hoofs kvalitativa produkter!

Travtränare och hästskötare Ilona Mäkinen

Fråga och håll kontakten.

Tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor – vi hjälper gärna till. Lämna din e-postadress för att se bakom kulisserna och få tillgång till kampanjer och nya produkter.

Kontakta oss