Premium Nutrition

Makes Superior Horses

Hoofs berättelse

Hoof Oy erbjuder högkvalitativa kompletteringsfoder, anpassade för att möta varje hästs behov och främja den allmänna hälsan. Produktsortimentet har skapats och tillverkats i samarbete med toppidrottare och andra ledande experter inom branschen.

Hoof erbjuder kompletteringsfoder för föl, ston, sport- och hobbyhästar
Grundarna av Hoof Ltd med biträdande chef för Vemedims RD-center.
Jani Lammi och Esa Kaikumaa (Grundarna av Hoof Ab) med Mr. Nguyen Thanh Hung (Bitrände chef för Vemedims RD-Center)

Hoofs produktsortiment är baserat på världsklassig hästnäring som används bland annat i högt uppskattade ridsportkungariken som Saudiarabien och Qatar. Produkterna har vidareutvecklats för att möta våra hästars näringsbehov i Europa, för att uppfylla de specifika näringsbehoven som vi har på det norra halvklotet.

Hoofs produktsortiment balanserar näringsbrister och ökar intagningen av nödvändiga näringsämnen ‒ perfekt för både förberedelse och återhämtning efter sportprestationer och ansträngning, samt för att stöda en snabb återhämtning efter skada eller sjukdom.

Sporthästar är atleter som behöver noggrann näringsövervakning för att uppnå topprestanda, speciellt då det är avgörande. Hoof erbjuder specifika kompletteringsfoder för sport- och tävlingshästar samt för hästavel.
Hoof erbjuder unika probiotiska magtillskot i Europa som främjar matsmältningskanalens välbefinnande, produkter somt stärker hovarna och ger pälsen glans, samt elektrolyter, som är särskilt nyttiga efter en hård ansträngning.

Varför älskar våra kunder Hoof?
  • Produkter som rekommenderas av topp hästidrottare samt specialkunnande inom branschen från stallet till laboratoriet
  • Produkternas höga tillsatshalt gör dem mycket rikliga, vilket betyder att de räcker betydligt längre än användaren är van vid
  • Hoofs kosttillskott består av noggrant bearbetade produkter och högkvalitativa ingredienser, vilket möjliggör att hästen hålls frisk med ett betydligt lägre intag av kosttillskott
  • Goda smaker lockar din häst att äta sin dagliga dos
  • Unika probiotiska produkter i Europa för mag- och matsmältningsproblem, utan karenstid

Läs mer om Hoofs kundupplevelser.

Varför ska du välja Hoof?
  • Ett effektivt produktsortiment som möter hästens näringsbehov under alla livsfaser, året runt
  • Produkterna består endast av tillsatser av europeisk standard som uppfyller EU:S förordningar för kompletteringsfoder
  • Hoofs tillverkningspartner Vemedim samt den finska laboratorieservicepartnern Biosafe har hög expertis för att trygga produktsäkerheten
  • Hoofs team har tiotals år av erfarenhet inom hästnäring och -sport
Hoofs produkter har ingen karenstid
Hoof slogan - "Premium Nutrition Makes Superior Horses"

Produkterna innehåller endast sådana tillsatser och komponenter som är godkända i EU. Våra kompletteringsfoder uppfyller även andra EU regleringar angående fodertillsatser, och har bevisats trygga för både djur och brukare.

Hoof är ett registrerat foderföretag på Livsmedelsverket, som följer Finlands och Europeiska unionens foderlagstiftning. Listan över registrerade foderföretagare hittar du på Livsmedelverkets hemsida:

https://ruokavirasto.fi/globalassets/yritykset/rehuala/rekisterit/rekey183.pdf

Produkterna består av unika kombinationer av vitaminer, aminosyror, probiotika, mineraler och spårämnen för att komplettera den dagliga kosten. Högkvalitativa råvaror, en modern produktionslinje, laboratorier samt experter säkerställer att varje Hoofs produkt är säker, effektiv och noggrant balanserad. Inga genetiskt modifierade råvaror (GMO), färgämnen eller medicinalväxter används i produktionen.

Hoofs team garanterar topphälsa och prestanda för din häst, med över 20 års expertis inom hästnäring och -sport

Hoofs team har över årtionden av erfarenhet av hästägande, skötsel, avel och hästsport. Hoofs team består av flera hästidrottare, hästläkare, hästägare samt instruktörer från Finland och Sverige. Våra experter har själva sett resultat av Hoofs effektiva kosttillskott, och rekommenderar det åt alla hästägare för dagligt bruk.

Vårt mål är att se till att din häst är i toppskick och ser sitt bästa ut dagligen ‒ så att du inte behöver oroa dig om det!

Det är vårt ansvar på Hoof att följa alla europeiska riktlinjer för att erbjuda den säkraste och effektivaste näringen för din häst. Vi har nära samarbete med laboratoriecentret Biosafe ‒ Biological Safety Solutions Oy, för att trygga hästens säkerhet och att branschens strikta krav uppfylls. Vi på Hoof är mycket stolta över att ha ett nära samarbete med Biosafe för att garantera att Hoofs hästtillskott är 100% säkra.

Läs mer om Biosafe

Hoofs tillverkningspartners är Vietnams ledande experter inom djurfoderindustrin, som har över 20 års erfarenhet inom djurfoder

Hoofs första tillverkningspartner heter Vemedim Animal Health. Under de första 30 åren har Vemedim tillverkat totalt cirka 600 olika näringsprodukter för djur i 36 länder runt världen. Vemedim har under flera års tid utvecklat näringsprodukter för hästar i välkända länder inom hästtävling, som Saudiarabien, Qatar, Kuwait och Libyen.

Läs mer om Hoofs tillverkningspartner Vemedim

Hästkapplöpning i Saudiarabien Hästkapplöpning i Saudiarabien
Varför uppskattar vi hästnäring som är populärt i Saudiarabien?

Det är enkelt: de vet vad de gör när det gäller hästar. Renrasiga arabiska hästar är en av de snabbaste och starkaste hästraserna i världen, kända för sin skönhet, styrka och snabbhet. Saudiarabien är ett av de största länderna när det gäller hästsport. Hästsport är så populärt i Saudiarabien att det kallas för hästarnas kungarike, och har blivit världskänd bland annat på grund av Saudi Cup, som är världens mest prestigefyllda internationella hästkapplöpning där priserna kan stiga upp till 20 000 000 dollar (USD).

Hoofs produkter är baserade på foder som används i bland annat Saudiarabien. Produkterna har testats i Finland och Sverige tillsammans med ett mångprofessionellt team och hästidrottare. Efter testning har produkterna anpassats för att bäst möta europeiska hästars näringsbehov. Hoofs produktsortiment stöder din häst att vara i toppskick och se sitt bästa ut, dagligen.

Biosafe

Biosafe

Biosafe kontrollerar Hoofs kompletternigsfoder baserat på packningsanmärkningarna, för att försäkra om att produkterna innehåller sådana tillsatser och komponenter som har visat sig vara säkra och effektiva enligt EU:s krav. Experterna ser till att produkterna tar hänsyn till branschspecifika krav samt hästens näringsbehov för varje enskild tillsats. Biosafes och Hoofs kontinuerliga samarbete säkerställer att de produkter som kommer in på den europeiska marknaden främjar hästarnas välbefinnande och hälsa.

Biosafe erbjuder laboratorietjänster och konsultation för företag som behöver marknadsföringstillstånd för sina produkter i Europa. Internationella kunder är främst producenter av livsmedelskedjoreglerade produkter, så som fodertillsatser och livsmedelsenzymer. Biosafes experter har årtionden av erfarenhet av reglerad produktlagstiftning och den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA). Biosafe har hjälpt hundratals företag att få sina produkter godkända av den Europeiska kommissionen.

Interviewed
Atte von Wright
Mikrobiologer, Professor

Atte är professor emeritus i livsmedelsbioteknik på Östra Finlands universitet samt mikrobiolog och genetiker till utbildning. Hans forskningsverksamhet omfattar främst mjölksyrabakterier och deras tillämpningar samt livsmedelshygien och mattoxikologi.

Han har en stark bakgrund inom livsmedels- och foderlagstiftningen (livsmedelshygien, livsmedel och fodertillsatser, livsmedelskontaktmaterial) både på nationell och EU-nivå. Han har varit medlem i Europeiska kommissionens vetenskapliga kommitté för djurnäring samt två EFSA-vetenskapliga paneler (FEEDAP, GMO) och flera andra arbetsgrupper.

Attes historia på Biosafe Biological Safety Solutions Ltd går tillbaka till företagets ursprung. För närvarande är hans viktigaste bidrag till företaget kopplat till hans expertis i toxikologiska och mikrobiologiska frågor och i specifika reglerings- eller lagstiftningsfrågor.

Vilka saker ska en hästägare vara mån om i hästens kost?

En balanserad kost för hästen består av de grundläggande näringsämnen samt intaget av spårämnen och proteiner. I Finland är utfodringen i grunden baserad på grovfoder; betesgräs och hö, som kompletteras med hjälp av kompletteringsfoder.

Varje häst är naturligtvis en individ, som kräver individuell komplettering av näringsbrister efter behov. Varje specialbehov behandlas alltid individuellt. Det kan handla om till exempel problem med matsmältningen på grund av kolik eller om hästen har svalt sand i samband med kornet. Detta bör tas i akt när man behandlar hästen med till exempel olika probiotiska preparat. Hästens päls och hovar varierar alltid beroende på säsong, därför är det bra att följa behovet av biotin och zinktillskott.

Det finns också landspecifika rekommendationer för utfodring, precis som för människan. I de nordiska länderna måste man bland annat ta hand om D-vitaminintaget under inomhusutfodringssäsongen. I Finland, de andra nordiska länderna samt i Storbritannien är jorden mycket selenfattigt. Därför är fodret selenfattigt, vilket ökar behovet av selentillskott. Selen är ett mycket viktigt spårämne för bland annat hästens reproduktionsförmåga och muskulatur. Det finns ingen risk för överdosering så länge det lämpliga dagliga intaget följs enligt fodrets angivna instruktioner. Om flera olika preparat används samtidigt för samma häst, bör deras sammansättning övervakas så att det maximala rekommenderade intaget av D-vitamin och spårämnen (selen och zink) inte överskrids.

Sporthästar är en sak för sig, eftersom behovet av näring är betydligt högre än normalt. När man bygger upp hästens muskelmassa bör man ta hand om alla nödvändiga muskelbyggande näringsämnen, proteiner och aminosyror. De mest kritiska aminosyrorna är lysin och metionin.

Tyvärr finns det påståenden och löften om kompletteringsfoder på etiketterna som är emot lagstiftningen när det gäller utfodring av hästar och husdjur, både i Finland och på andra håll i Europa. Hur ser ni på den saken?

EU:s lagstiftning förbjuder att marknadsföra kompletteringsfoder med påståenden som att det kan bota, lindra eller förhindra olika sjukdomar, förutom när det gäller foderläkemedel. Man får inte heller nämna att enskilda organ påverkas. Specialdestinerade livsmedel omfattas av en specifik lista över tillåtna påståenden, varav några redan närmar sig medicinska begrepp. Det gälls alltid att söka efter tydligt formulerade och konkreta fakta! De är relaterade till sådana effekter som ofta kan ses med egna ögon.

För att citera Martti Luther: ”Sanningen är kortlivad – lögner behöver många ord för att försvara.”

Vad kan du säga om Hoofs kompletteringsfoder?

Produkterna innehåller endast sådana tillsatser och andra komponenter som är EU godkända. Sortimentet består av tillskott av vitaminer och spårämnen samt produkter för specialbehov som till exempel för matsmältningssystemet. För fysisk ansträngning finns det egna kompletteringsfoder samt elektrolyter, som är lämpliga efter intensiv ansträngning.

Dessa kompletteringsfoder uppfyller även andra EU-krav för tillsatsberedningar som används i kompletteringsfoder, samt är bevisat säkra för djuret och användaren. Användaren bör naturligtvis alltid följa anvisningarna för doseringen. Lagliga och säkra produkter, som innehåller de tillsatser som en häst behöver.

Vad är probiotika och vad är fördelarna med dem?

Probiotika är naturliga mikrober, såsom jäst eller mjölksyrebakterier som främjar hälsan och välbefinnandet när det tas oralt.

Probiotika tar upp utrymme i tarmen från skadliga bakterier, samtidigt som det förstärker djurets immunförsvar. När tarmens bakteriestam är i skick förbättras absorberingen av näringsämnen, vilket innebär att djurets tillväxt och prestanda ökar. Det är bra att veta att probiotiska effekter är stamspecifika, det vill säga att inte alla stammar är av den samma mikrobiella art som har hälsofrämjande egenskaper.

Probiotiska produkter har utvecklats för både människor samt produktions‒ och husdjur. EU:s lagstiftning kräver att säkerheten och effektiviteten av probiotiska produkter för djur godkänns. De probiotiska produkter för olika ändamål som godkänts i Europa har visat sig vara säkra för både djur och miljön. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) utvärderar probiotiska tillsatser innan de tas in på marknaden. Kontrollmyndigheten i Finland är Livsmedelsverket.

Många studier och användarupplevelser visar att probiotiska preparat har många hälsofrämjande effekter på hästens hälsa. Hur stöder probiotika hästens välbefinnande?

Djuret får mer näring utav fodret, eftersom probiotika bidrar till att förbättra förhållandet mellan foderintag. Dessutom har probiotika en direkt påverkan på olika tarmstöringar och matsmältningen. Många probiotika används över hela världen, särskilt för att stöda grundkonditionen hos växande föl och sporthästar.

Stress, förändringar i kosten, sjukdomar eller en antibiotikakur kan orsaka störningar i hästens tarmflora, vilket kan orsaka till exempel trötthet. Tarmfloran är lättrubbad och kan ta lång tid att återställa. Därför är det viktigt att förebygga tarmens hälsa och bibehålla den mikrobiologiska balansen.

Även stress kan rubba den mikrobiologiska balansen i hästens tarmar och kan orsaka magbesvär samt kan försämra absorberingen av näringsämnen. Probiotiska preparat kan användas för att förebygga magbesvär i stressiga situationer, så som till exempel före transport, tävlingar, förändringar i kosten eller bytet mellan inom‒ och utomhusutfodringssäsongen.

Saccharomyces cerevisiae

Saccharomyces cerevisiae är vår välbekanta bakjäst. Enligt flera studier har dess stammar en främjande effekt på idisslare samt hästens mag- och tarmfunktion, som har godkänts i EU som fodertillsatser. Genom att tillägga ett jästpreparat i hästens foder är det möjligt att upprätthålla den hälsosamma mikrofloran i tarmen. Detta fjärmar i sin tur absorberingen av näringsämnen och förbättrar hästens naturliga motståndskraft.

Jästen sänker även syrahalten i matsmältningssystemet, vilket förebygger många olika sjukdomar i förväg. Enligt användarupplevelser kan jästpreparat också förhindra utvecklingen av magsår, även om denna effekt inte har bekräftats i de jästar som godkänts som tillsatser.

Bacillus subtilis och besläktade arter

Bacillus-stammar är bakterier som finns i jorden. Många arter av Bacillus subtilis-gruppen har visat sig förbättra tarmens hälsa, foderintaget och ha andra främjande egenskaper på djurets hälsa. De har blivit godkända som probiotiska tillväxtfrämjande tillsatser för till exempel grisar, kalvar och fjäderfä. De kännetecknas av produktion av värme- och torktåliga sporer, och i sporform är dessa bakterier tekniskt lätta att formulera för användning som tillsatser.

I USA, Asien och Saudiarabien har Bacillus subtilis preparat även använts framgångsrikt som probiotia hos hästar, särskilt för mag- och tarmbesvär under antibiotikakurer. Hästens bakteriestam kan rubbas under en antibiotikakur. Då kan man använda probiotika som innehåller Bacillus bakterien för att förebygga diarré som är orsakad av antibiotikan, och för att bibehålla den normala tarmbakteriestammen.

Mjölksyrebakterier

Mjölksyrebakterier används ofta i livsmedelsindustrin vid tillverkning av olika surmjölksprodukter, sura grönsaker, surdegar och andra liknande produkter. Exempel på besläktade mjölksyrabakterier är till exempel Lactobacillus, Enterococcus och Pediococcus, som är vanliga, naturliga tarmbakterier hos människor och djur. Flera olika probiotika som baseras på mjölksyrebakterier är godkända i Europa som tillsatser för produktionsdjur. Det finns många positiva användarupplevelser av preparat som innehåller mjölksyrabakterier även för hästar.

Vemedim

Hoofs tillverkningspartner Vemedim

Hoofs tillverkningspartner Vemedim Corporation grundades år 1992 och består av fem dotterbolag samt ett eget forsknings och utvecklingscenter. Vemedim och Hoof inledde sitt samarbete i mars år 2019. Vemedim är Vietnams ledande veterinärmedicinska närings- och läkemedelsvarumärke, som har spridits till 36 olika länder runt om i världen. Marknaden omfattar Asien, Mellanöstern, Afrika, Europa och Amerika. Det största kunderna är från Ryssland, Saudiarabien, Peru och flera andra asiatiska länder.

Vemedims huvudfabrik, flygfoto
Under de första 30 åren har Vemedim utvecklat totalt cirka 600 olika livsmedel och läkemedel för olika djur

Högkvalitativa råvaror, bra förpackningar och en modern produktionslinje samt laboratorier säkerställer att varje produkt är effektiv och noggrant balanserad.

Vemedim har under många år designat och exporterat hästnäringsprodukter till välkända hästtävlingsländer, som Saudiarabien, Qatar, Kuwait och Libyen.

Vemedim R&D center består av ett mångprofessionellt team av experter ‒ tre professorer, fem läkare, farmaceuter, läkare samt ingenjörer med en masterutbildning på universitetsnivå. Alla är välutbildade i Vietnam och utomlands. Dessa experter ser till att varje formulering är tillverkad enligt högsta standard.

Vemedim har enligt ISO/IEC 17025 standard kvalitetskontrollerat laboratorium som kallas för Vilas 139, som används i 42 olika länder.

Jani Lammi (grundare av Hoof Oy) och Mr Trieu Phan Dang (Vemedims exportchef)
Jani Lammi (grundare av Hoof Oy) och Mr Trieu Phan Dang (Vemedims exportchef)
Paketering av produkter med Vemedim
En del av Vemedims produktionslinje

Varje Vemedim veterinärmedicinskt läkemedel måste genomgå en forsknings och testperiod på minst två år tills den slutgiltiga produkten släpps ut på marknaden.

Dessa steg består av både laboratorietester och praktiska tester på laboratoriedjur, tills de slutligen testas på produktens utvalda djur. Slutliga garantin på produkterna görs med hjälp av olika samarbetsinstitutioner, som till exempel olika universitet, Ho Chi Minh Citys biotekniska center, en grupp bönder utanför Vemedim Corporation samt tillsammans med topp hästidrottare i Finland och Sverige.

Fråga och håll kontakten.

Tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor – vi hjälper gärna till. Lämna din e-postadress för att se bakom kulisserna och få tillgång till kampanjer och nya produkter.

Kontakta oss