Pekka Korpi
”Min far Aku har lärt mig att man ska respektera andra människor och lyssna på deras tankar, men att det slutliga beslutet alltid är eget.”

Run For Royalty och Pekka Korpi. Fotograf: Iita-Maria Ahtiainen
Jag har redan som en liten pojke växt upp bland hästar, vilket betyder att jag vet hur man ska fungera med dom. Man ska känna till hästens beteende och fungera som en sorts psykolog för dom. Jag har ägt hundratals olika hästar. Som mest tränade jag 130 hästar samtidigt, men för tillfället tränar jag ungefär 60 hästar.
Jag har kring 30 000 travstart bakom mig. Ibland funderar jag om det finns någon annan i världen som har kört på lika många travbanor som jag. Jag uppmuntrar alltid unga körare att resa runt världen så mycket som möjligt. Genom åren har jag tränat i alla europeiska travländer, samt bland annat i Nya Zeeland, Macao, USA och i Kanada.
Halmfoder räcker helt enkelt inte till för dagens tävlingshäst, utan behöver kompletteras med olika kosttillskott. Hästens muskulatur och leder behöver också kompletteringsfoder
Genom åren har jag lärt mig att lägga märke till när hästen mår dåligt, som till exempel när den lider av något besvär eller näringsbrist. Hästen måste se ut att må bra och känna sig frisk. Förr utfodrades hästar endast med havre. Numera är det lättare när man får alla nödvändiga näringsämnen från olika kompletteringsfoder enligt behov.

Pekka Korpi, närbild. Fotograf: Iita-Maria Ahtiainen
Hoofs magprodukter, Vizyme och Calphovit är jättebra! Magen och tarmsystemet bör hållas i gott skick, och det behövs inte mycket kompletteringsfoder för att få det att funka ‒ så länge man använder rätt slags produkter. Vi rör oss mycket med hästarna, vilket kan utsätta dem för lägre stressresistens. Det är bra att Vizyme har hjälpt mot det med. Ingredienserna har förstås en stor inverkan. Calphovit är speciellt gjord för fölar, eftersom den även innehåller calcium. Intaget av calcium är jätteviktigt att ta hand om i fölens utfodring.
Att tillägga elektrolyter till kosten är viktigt för en häst som tränar hårt. Vi ger elektrolyter i pulverform, men det är bara en vanesak. Hoofs elektrolyter har smakat bra, även om vissa hästar brukar normaltvis vara kräsna för nya smaker.
Någon gång ger vi även något järnrikt. Hästens muskulatur fungerar på samma vis som människans. Många överbelastar hästarna med träning, vilket leder till att de lätt blir styva. Vi matar mycket kompletteringsfoder speciellt för musklernas välbefinnande och för att motverka ledproblem.
Den aptitökande multivitaminprodukten Vimeperos, har varit mycket effektiv. Jag kunde se resultat på hästarnas päls redan efter en veckas användning. Hästarna piggnade till, blev gladare och takten ökade märkvärt. En liknande produkt på marknaden har en väldigt stark lukt. Tydligen kommer lukten av mineraler igenom när portionsstorleken är betydligt högre. Vimepros är lättare att mata när en så liten portion räcker. Den håller länge och är mycket effektiv!
Equi–Haemolyn i flytande form som stärker prestandan har också smakat bra. Vi ger alla kompletteringsfoder i flytande- och i pulverform i samband med våt kvällsgröt.
Metoderna för träning och uppfödning har blivit mycket bättre i Finland under de senaste åren
Ston och föl behöver mycket bra faciliteter och utfodring för att utvecklingen ska kunna ske. En hästmänniska ser nog vad som är tillräckligt med halmfoder och hur mycket som behövs kompletteras med kosttillskott för att hästen ska utvecklas. Man ska också komma ihåg att hästen måste vara stark redan vid det skedet när träningen börjar. Ett stall behöver även hållas enkelt för att den ska gynna alla.
Hästarnas avelssläkt har ändrat mycket under en kort tid; de är snabbare och rekordtiden har ökat. Det beror på många saker, men framför allt på grund av aveln. Släkten har blivit bättre och man har satsat mer på uppfödningen. När jag börjar leta efter ett nytt föl tittar jag alltid först på fölens släkt.
Friendly Face har varit en av mina bästa hästar som jag har tränat. Hästen har varit en av de mest framgångsrika finskägda travtävlingshästarna genom tiderna. Stora vinstbelopp har kommit från bland annat Italien och från Nederländerna. Friendly Face har vunnit kring 900 000 €.

Magical Princess och Pekka Korpi vid prisutdelningen. Fotograf: Iita-Maria Ahtiainen

Pekka Korpi får en utmärkelse. Fotograf: Iita-Maria Ahtiainen
Visst finns det fler, som till exempel den exceptionellt talangfulla hästen Mascate Match, som kommer från en bra släkt. Mascate Match har över 1000 delägare. "Massi" har inte förlorat hemskt många gånger, och har vunnit över 700 000 € under sin karriär. Massi har en bra travteknik och är en välbyggd häst.
Travvinsterna är större i Amerika och i Arabländerna
I början av 90-talet tränade jag i bland annat Nordamerika och har även coachat i Florida i 3,5 år. Jag skulle säkert ha lämnat en längre tid, men mina barn var så unga då att jag var tvungen att återvända till Finland.
Amerikanernas sätt att travträna är väldigt annorlunda än i resten av Europa. Förstås kör de i mil, vilket gör att avstånden är annorlunda än i Europa. Fölen registreras till trav redan när de föds, och man börjar betala medlemsavgift redan då. De kan delta i traven när de är 2 år gamla. Först betalar man en liten medlemsavgift, kring 100 dollar varje månad, vilket ökar småningom. Sista avgiften är den största. Allt som allt betalar man avgifter för att delta i trav runt 10 000 ‒ 15 000 dollar (USD), men avgifterna varierar mycket. På grund av de höga deltagaravgifterna är även vinsterna högre i Amerika.
Cirkuleringen av hästar är snabba i USA, vilket gör 2-3 åringarnas start de allra viktigaste. Även de bästa hästarna kör i betydligt kortare tid än i Europa. Speciellt bra hingstar används i avel redan som 3-åringar. Förstås finns det även 4-5 åriga hästar med i starten.
Vinsterna är även stora i Arabländerna. Där kör man galopp utan kärra. Galopp är även populärt i Frankrike och i England. Skillnaden på hästens uppväxttid i Arabländerna jämfört med Finland varierar mycket, men det beror helt enkelt på det att klimatet är varmt där året runt. Där lever sporthästarna i flock på backig terräng, där de får slåss och röra på sig mycket. Det är då hästarna utvecklas bättre och snabbare än i nordeuropeiska länder.

Magical Princess och Pekka Korpi. Fotograf: Iita-Maria Ahtiainen
Jag citerar ofta Juhani Tammi som sa: "Vinnare ger aldrig upp ‒ den som ger upp vinner aldrig."
Pekka Korpi, finsk travinstruktör och tränare