Premium Nutrition

Makes Superior Horses

Salla Koskio

En av Salla Koskios föl
En av Salla Koskios föl

Genom åren har vi har haft över drygt tio olika hästar med min man, Rauno Lahdenperä. Just nu har vi 5 hästar, varav 4 är travhästar och ett avelssto, som fölar snart.

Vi använder kompletteringsfoder dagligen som ett tillskott till den normala utfodringen. Vi gör det för många orsaker, till exempel för att stödja generellt välmående, återhämtningen samt för att förbättra motståndskraften. Vi har gett olika vitamintillskott som innehåller C-vitamin, zink och koppar i samband med influensa, hosta, feber, eller rots. Detta beror förstås på hästen och vilken slags sjukdom det är frågan om. Vi tar speciellt hand om intaget av B- och E-vitaminer efter traven.

Hästar blir lätt stressade av till exempel transport, vilket har en direkt påverkan på hästens magfunktion och genom det påverkar prestandan. Därför är det speciellt viktigt att ta hand om elektrolytbalansen och magfunktionen. Vi har använt Hoofs elektrolyt- och magprodukter i sådana situationer. Hoofs magprodukt, Vizyme, innehåller även elektrolyter och den har haft en påverkan redan efter 1-2 veckors användning.

Salla Koskio med fölet For A Reason
Salla Koskio med fölet For A Reason

Som stödvård vid olika sjukdomsfall samt för dagligt bruk använder vi Hoofs multivitaminprodukter, eftersom de innehåller alla nödvändiga mängder av B-, E- och C-vitaminer. Det har varit bra att inte behöva mata lika mycket kompletteringsfoder som vi tidigare var vana vid, eftersom de höga tillsatshalterna möjliggör en mindre mängd. Vi har speciellt tyckt om Hoofs Vimix Plus samt Equimino.

Ibland kan hästen ha förhöjt blodvärde, vilken kan bero på järnbrist. I dessa fall har Equi-Haemolyn varit bra, eftersom den balanserar blodvärden.

Hästens mag- och tarmsystemets hälsa är mycket viktigt, eftersom problemet oftast ligger i magen. Hoofs kompletteringsfoder som är gjorda för magen fungerar mycket bra. Allt pulver som blandas med maten har hästarna ätit upp utan problem. De har en fruktig doft och smakar tydligen bra också. Det är förstås ytterst viktigt att kompletteringsfodret inte lämnar kvar i koppen. Jag kan definitivt rekommendera Hoof för alla hästägare.

Jag skulle inte ännu kalla mig själv tränare, så länge som vi gör det här på sidan om jobbet med min man. Hobby-tränare låter kanske bättre

All fritid går åt hästarna, kring 4-5 timmar om dagen. Alla som bor på landet vet att jobbet aldrig tar slut. Det finns alltid något projekt som skulle behöva göras på sidan av allt annat.

Alla våra hästar som vi skött om har varit travhästar, men de har inte ännu hunnit uppnå någonting desto märkvärdigare. Heavy Beat har gjort bäst ifrån sig hittills, med ett rekord på 12,7ake. Ägaren fick drygt 30 000 euro. Av våra ägna hästar har märren Maggie Cloud klarat sig bäst hittills. Hon har deltagit i Kriterium- och Derby-finalen, samt vunnit Tammahambo och uppfödarkronan som både 3- och 5-åring. Värt att nämna är även att Mimmi vann Ruusu Satakunta-körtävlingen.

Maggie Cloud såg först sliten ut, men började se bättre och bättre ut i samband med utfodringen. Som tvååring var hon redan bäst i Hippos fölutställning.

Så som Maggie Cloud såg ut som föl, ynklig och ranglig, skulle jag inte ha accepterat henne till stallet. Helt ärligt sagt såg hon ganska patetisk ut, som en pälshög gjord av skinn och ben, men hon hade en väldigt snäll karaktär och var lätthanterad. Min man fann tycke för fölet, köpte den och så småningom blev även jag imponerad av fölets goda karaktär. Fyra år senare var märren vår stenhårda tävlingshäst, VR-märr och min kära arbetskompis.

Det ruckliga utseendet blev snabbt bättre med rätt kost i riklig mängd. Maggie har aldrig varit glupsk av sig, utan hade mer en tendens att gå ner i vikt. Att trava var från första början lätt för Maggie, och i samma vända växte även hennes fysiska kondition väldigt snabbt. Hon kunde jogga fem kilometer med en skopvagn efter sig, utan att tröttna, genast efter körträningen. Dom första starterna var inga märkvärdiga, även om hon gjorde bra ifrån sig, men efter lite mer träning och några starter till, fick denna talangfulla häst grepp om saken och kunde visa vad hon går för.

Maggie Clouds två ättlingar
Maggie Clouds två ättlingar

Framgången har inte kommit av sig själv. Ibland ville inte lugna trav eller häftiga slutspurtar alls fungera. Ibland tog vi märren till kliniken, massören och till olika slags behandlingar, utan framsteg. En dag just före Derby-kvalificeringen, förändrades allt. Maggie Clouds långvariga jockey Mika Forss anlände från Vermos travbanan från uppvärmningen och konstaterade att hästen kändes som ny i jämförelse med tidigare start. Jag var förstås väldigt nöjd med nyheterna, men kunde inte ha kunnat drömma om hur rätt hans uppskattning var. Maggie Cloud höll en hård takt och spurtade förbi den ledande hästen vid sista metrarna, och kom på första plats med en häpnadsväckande VR-tid på 13.8akp. Hästen presterade mer än vad vi någonsin kunde ha önskat oss.

Jag är endå bara en vanlig amatörtränare, som tränar hästar som alla andra. Rätt kost och omsorg är ytterst viktigt, men det är förstås lätt att lyckas med en bra häst. Nuförtiden har Maggie Cloud fyra ättlingar. På bilden ser ni en av dem, For a Reason, som föl.

Jag kan definitivt rekommendera Hoof för alla hästägare.

Hobby-tränaren Salla Koskio, Finland

Fråga och håll kontakten.

Tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor – vi hjälper gärna till. Lämna din e-postadress för att se bakom kulisserna och få tillgång till kampanjer och nya produkter.

Kontakta oss